Kérjük, jelentkezz be GRAPHISOFT ID-val!

A vastagon írt mezők kitöltése kötelező.

Email
Jelszó

Elfelejtett jelszó

Parametric Objects

Az ArchiCAD GDL technológiáján alapuló intelligens, parametrikus tárgyai az építészek, kivitelezők és termékgyártók számára kiemelkedően hatékonnyá teszik a BIM használatot.

GDL technológia

GDL (Geometric Description Language) - minden olyan szükséges információt tartalmaz, amivel pontosan leírhatóak az épület elemek 2D szimbólumként, térbeli elemként és szöveges leírással. Ez a rajzokhoz, prezentációkhoz és mennyiségi számításokhoz használható fel.  Az ArchiCAD felhasználók régóta élvezhetik a GDL előnyeit, több tízezer BIM elemet használnak világszerte.

A GDL intelligens objektum technológiája hatékony megoldást kínál az épület elem gyártóknak termékeik piacán. Az épület elemek tervezési szakaszban történő kiválasztása előnyös az építésznek, mert így a valós elemekkel számolhat, és jó a gyártónak is, aki így információkkal támogatja a tervezési folyamatot.

Parametrikus tárgyak

Gazdag topográfiai lehetőségek teszik azt lehetővé, hogy tucatnyi tárgyat egy elemmel helyettesítsünk. Kis fájl méretű tárgy könyvtárak segítségével a gyártók teljes termékskálája megjeleníthető.
Rich “topology” options
Interactive 3D “graphical” editing

Grafikus szerkesztés

Az interaktív 2D és 3D szerkesztés a modellezést kiforrottabbá teszi. A grafikus fogópont mozgatható az alaprajzon és bármely más nézetben. Beállíthatjuk vele a kiválasztott elem tulajdonságait.

Fejlett felhasználói felület

A grafikákkal ilusztrált beállítóablak a tárgyak paramétereinek megadását átláthatóvá, könnyen érthetővé teszi. A haladó felhasználói felület rugalmasan és hatékonyan támogatja még az összetett és sajátosan a tárgyra jellemző problémák megértését is.
Advanced User Interfaces
Construction Management (CM) and Facility Management (FM)

Termékspecifikus adat

A gyártói és termékspecifikus adatok támogatják az ArchiCAD felhasználókat terméktámogatási információval, mennyiségi listákkal és energetikai elemzéssel.
A kivitelezési menedzsment (CM) és az üzemeltetési (FM) adattámogatás a BIM elemeket a teljes életciklusuk alatt, a tervezéstől a kivitelezésen át a működtetésig és felújításig értékessé teszi.

BIM összetevők adatai

Az ArchiCAD-et a Graphisoft által fejlesztett, magasan paraméterezett parametrikus elemekkel szállítják, amelyek több ezer tárgyat és szimbólumot írnak le.

A BIMcomponents.com, a Graphisoft GDL tartalmat megosztó platformja több ezer tárgyat szolgáltat ingyen és segítség a GDL fejlesztőknek és az ArchiCAD rajongóknak megosztani munkáikat.

A BIMcompents.com egy könnyen használható, az ArchiCAD-be integrált munkafolyamat a GDL tárgyak le- és feltöltésére. Alapos tesztelés biztosítja a feltöltött tartalom minőségét. Az ArchiCAD felhasználók olyan elemeket kapnak, amelyek illenek a verziójukhoz. Ez is kiemeli a BIMcomponents.com-ot a CAD tartalmat megosztó weboldalak közül.

Néhány ezer valódi csúcs termék is elérhető a BIMcomponents.com-on a BIMobject® támogatásával.

Tárgy letöltés: BIMcomponents.com

GDL fejlesztés

A GDL könnyen tanulható. A GDL egyszerűségét építészeknek és más, programozói tudással nem rendelkezőknek szánták.

Parametrikus tárgyak. Egy teljes termékgyűjteményt lehet néhány darab GDL leírással reprezentálni. Ezzel a GDL fejlesztő sok időt nyer, az ArchiCAD felhasználó számára pedig átlátható marad.

Termékelhelyezés. A gyártói információkat a GDL tárgy tartalmazhatja. Ez azt jelenti, hogy a termékspecifikus információ nem csak a tervező számára érhető el, hanem az üzemeltető és más szakemberek számára is, akiknek ezekhez az adatokhoz hozzáférésük van az épület életcikusa során.

Licenszelés és megosztás. A licenszelés és szerzői információ organikus része az interneten megosztott GDL elemnek. Fejlett jelszóvédelem segíti a szerzői jogi védelmét a szellemi tulajdonnak.

Konverzió más CAD formátumokba. A GDL tárgy ArchiCAD-ben elmenthető más CAD formátumokba. Ez az ArchiCAD-et ideális platformmá teszi összetett környezethez történő fejlesztéseknél, sok pénzt és időt spórolva ezzel.

GDL kézikönyv

A GDL leírása online elérhető. A nyelvi szintaktika és a parancsok megtanulhatóak.

GDL Reference Guide

GDL programozás irányelvek

A GDL két évtizedes fejlesztése növelte a GDL tárgyak és könyvtárak utáni keresletet. Ennek eredményeképpen több független GDL programozó kezdett GDL könyvtárfejlesztésbe.

Ezen könyvtárak kompatibilitásának és az emberek Graphisoft termékek felé elvárt minőség igényének biztosítására kiadásra kerültek minősített makrók, példák és vezérelvek a GDL szerzők számára. Ezek a programozási szabványok tartalmaznak tippeket, trükköket, példákat és az ArchiCAD tulajdonságok leírását.

A friss verzió elérhető online: Basic Library Documentation

Könyvtárfejlesztői eszközkészlet

Azon fejlesztőknek, akik komplett GDL könyvtárakat készítenek kereskedelmi céllal vagy ingyenesen, javasoljuk a Könyvtárfejlesztői eszközkészlet (Library Developer Toolkit) használatát. Részletek és letöltés: Graphisoft Developer Center.