ARCHICAD 21 – BIM.Lépéselőnyben

Az innováció kezdettől fogva az ARCHICAD egyik alapvető jellemzője. Az ARCHICAD 21 a régóta nagyon várt, a GRAPHISOFT saját fejlesztésű, szabadalmaztatott Prediktív Tervezés™ technológiáját használó Lépcső eszközzel érkezik. Az ARCHICAD 21 más területeken is - látványtervezés, OPEN BIM, teljesítmény és munkahatékonyság - számos fontos funkcionális fejlesztést tartalmaz. Ennek köszönhetően a mostani a GRAPHISOFT történetének egyik legerősebb verziója.

Charles Perkins Centre, Sydney, Australia
fjmt
fjmtstudio.com
Photo © John Gollings


Lépcső eszköz

A lépcsőtervezés az egyik legkomplexebb építészi feladat. Az ARCHICAD 21 új Lépcső eszköze több ezer lehetséges variáció kiértékelése után az adott épület sajátosságaihoz leginkább illő lépcsőket ajánlja fel.


Korlát eszköz

Az új Korlát eszköz segítségével komplex, asszociatív korlátokat készíthetünk Lépcső, Födém, Fal, Tető vagy Felületháló típusú elemekhez.

Lépcső eszköz

Az ARCHICAD Prediktív Tervezési Technológia™ menet közben ajánlja fel a lehetséges megoldásokat, gondot fordítva arra is, hogy a lépcső megfeleljen az általános- és helyi lépcsőtervezési előírásoknak.

A lépcsők sokféle rész-elemből állnak: lépcső- és homloklapok, gerendák, pofagerendák, monolitikus és konzolos szerkezetek. Ezek mindegyike parametrizálható a tervezés és méretezés során.

Korlát eszköz

Tervezzen egyedi, az adott tervhez illeszkedő, parametrizált korlátkiosztást és egy kattintással adja hozzá a különböző épületelemekhez.

A kiosztások testre szabásához használja a Korlátkiosztás szerkesztő eszközt. Az ARCHICAD gondoskodik róla, hogy a kiosztás minden változása hibátlanul frissüljön az összes rácsozaton.

Designing Stairs with ARCHICAD

Charles Perkins Centre, Sydney, Australia
fjmt
fjmtstudio.com
Photo © John Gollings

ARCHICAD-del újramodellezett klasszikus lépcsők

Budapesti Bauhaus lépcső
A Kínai Nagy Fal
Robson Square, Vancouver, Kanada


Látványtervezés

Az ARCHICAD 21-be integrált CineRender - amely a MAXON Cinema 4D v18 renderelő motorjára épül – BIM kontextusba ágyazott, jó minőségű, fotorealisztikus renderelést nyújt.

Látványtervezés

© enzyme APD | www.weareenzyme.com

A még valószerűbb, mégis gyors rendereléshez a legfrissebb verzióban bemutatkozik az új "Light Mapping" "másodlagos GI" eljárás.

A Reflectance csatorna fejlesztései lehetővé teszik, hogy tetszőleges számú réteget használjunk, új Visszaverődés típusokkkal. Egységes felületet használva lehetségessé válik az építészeti projektek egyetlen, tetszőleges színnel megvalósított renderelése.

Az új Variation Shader segítségével az ismétlődő, azonos objektumok színe és árnyékolása tehető véletlenszerűen változatosabbá. A Bump csatorna új Parallax Shader effektje hasonlít a Displacement funkcióhoz, de gyorsabban renderel.

Nordre Jarlsberg Brygge, Norway
Rift AS, Oslo, Norway
www.rift-studio.com


Elemosztályozás

Az ARCHICAD épületmodell leírható olyan központi BIM adatbázisként is, amely integráltan tárolja a projekthez kapcsolódó információkat és a projekt minden résztvevője számára elérhetővé teszi azokat.


IFC Kapcsolatok

A külső forrásból, például statikus vagy épületgépész társtervezőktől származó IFC modelltartalom védett referenciatartalmú kapcsolt modulként ágyazható az ARCHICAD 21 tervezési projektekbe.

Elemosztályozás

Az ARCHICAD 21 új, rugalmas elem- és helyiségosztályozási rendszerével könnyebbé válik a nemzeti- vagy vállalati szabványok támogatása és minden korábbit felülmúló módon megnöveli a projekt-résztvevők közötti együttműködési képességet.

Az új Elemtulajdonság-kezelő funkció segítségével a teljes projektre átfogóan kezelhető a modellelemek és helyiségpecsétek osztályozása.

Az elemosztályozás átszabható; a releváns tulajdonságok kiválaszthatók és XML formátumban átvihetők más projektekbe.

IFC Kapcsolatok

Az IFC kapcsolt modulok szükség szerint ismételten a tervbe ágyazhatók. Nagyméretű projekteknél a Modellszűrő funkció segítségével szűkíthető a megjelenített hivatkozott IFC tartalom.

Ezek az IFC kapcsolt modulok könnyen frissíthetők, gördülékeny kétirányú együttműködést biztosítva a társtervezőkkel. Az ütközésvizsgálat kapcsolt IFC modul elemekkel is működik.

Image modeled and rendered in ARCHICAD ©BIMES, Dubai


Ütközésvizsgálat

A BIM de facto munkafolyamattá válásával az építészek is egyre több BIM formátumú szakági információt kapnak.

Ütközésvizsgálat

Az Ütközésvizsgálat funkció az építész vezető modellkoordinátori szerepének kiteljesedését segíti azzal, hogy lehetővé teszi elemcsoportok egybevetését a felhasználó által meghatározott követelményrendszerek szempontjai szerint. Ilyen szempontok lehetnek: Elemtípusok, Osztályozási értékek, olyan tulajdonságok értékei és attribútumai, mint a fólianevek vagy építőanyagok.

Az ARCHICAD Korrekció palettáját használva kiemelhetők, azonosíthatók és szükség szerint szerkeszthetők a felderített ütközések.

Hatékonyság


Apple MacBook Pro
Touch Bar támogatás

A Touch Bar egy a billentyűzetbe épített, multi-touch mozdulatokkal használható üveg érintősáv, amely azonnali hozzáférést biztosít az alapvető eszközökhöz, amikor szükséges. Az új MacBook Pro Touch Bar segítségével még könnyebbé válik a legfontosabb ARCHICAD eszközök és parancsok használata.

Továbbfejlesztett Varázspálca

A továbbfejlesztett Varázspálca grafikus visszajelzést nyújt az aktuális művelet eredményéről, így Ön gyorsabban dolgozhat.

Elemek kiosztása és
útvonalra illesztése

Az új „Kiosztás az útvonalon” parancs lehetővé teszi mindenféle elemek útvonalra igazítását és elosztását.

Szaggatott vonalas megjelenítés

A poligon elemek szaggatott vonalas megjelenítését új algoritmus kezeli, ennek köszönhetően megjelenésük természetesebb és hiányzó sarkokból is kevesebb lesz.

Egységes Rich Text formázások

Az egységes Rich Text formázások már minden szöveges eszköznél használhatók: szöveg, címke, méretezés, interaktív konszignáció.

Réteges elemek egyedi méretezése

A réteges elemek fóliáira is helyezhetők méretezések, például referenciavonal, Csak a mag és Minden fólia mód.

Paraméterezhető automatikus szövegmezők

Az automatikus szövegek hozzáférnek az elemspecifikus paraméterekhez és tulajdonságokhoz, ami lehetővé teszi a címkék testre szabását.

Paraméterek szelektív átadása

Az elemek közötti átadáshoz az intelligens paraméterátadás segítségével szűrhetők a paramétertípusok. Az átadáshoz konfigurált paraméterkészletek elnevezhetők, menthetők és többször felhasználhatók a Kedvencek "Paraméterek átadása" funkciójával.